Hoppa till innehåll

Larsvikens vänner Hannus tankar om våren och de älskade narcisserna

Inför allt underbart som kommer i hela landet Jag har alltid tyckt att det är svårt att skriva om den svenska våren när norra Sverige står med djup snö och vi i syd njuter av vårens blomning, men det är inte orättvist, det är bara på olika vis. Och när våren anländer till norr kommer allt samtidigt som ett fyrverkeri, och till sommaren är norr ikapp med hästlängder tack vare ljuset. När jag sökte ny bostad så var norr högt upp på min önskelista, framförallt för att jag älskar att åka nerför på skidor. Men så valde jag ändå Langeland med vita sandstränder och ett milt klimat, och ännu har jag inte ångrat mitt beslut.

Våren på Langeland

Vårarna är långa här nere på Langeland, havet som omger mig kyler luften och snödropparna blommar i flera månader innan narcisserna kommer med sina ljuvliga trumpeter. Jag har rådjur i trädgården och har valt vårlökar som de inte äter, vintergäck, snödroppar, narcisser, klockliljor och alla former av allium är säkra, tulpaner däremot är garanterat rådjursgodis. Tulpaner odlar jag mest i kruka på gårdsplanen där de brukar få vara ifred, men hönsen sprätter gärna runt bland blommande narcisser. Men det blir inga större skador att tala om, och är hönsen glada så är jag det med när jag skördar färska ägg.

Narcisser, narcisser, narcisser

Sedan tidigare finns det mycket narcisser i trädgården men de står var sort för sig och det är fint men det skimrar inte om dem, skimmer är mitt ledord när det handlar om blomning. För ett par år sedan gjorde jag en stor ny rabatt för sensommarblomning och den fyllde jag med skimrande narcisser och kungsängsliljor. För att uppnå ett skimmer enligt min mening, så ska blommorna ha samma värde. De kan vara avvikande i form, men storleken på de enskilda blommorna vill jag ha ganska liknande. Och det skal helst vara några avvikande färgtoner och det behöver inte vara många, men är det bara vita narcisser blir det bara vitt. I allt som är vitt behövs det några avvikande färger för att lyfta det vita och eftersom detta är en vårblommande rabatt av narcisser har jag fört in några procent gula narcisser och violetta kungsängsliljor.