Hoppa till innehåll

LARSVIKENS VÄNNER Hannus tankar i början av det nya trädgårdsåret

Det finns ingenting som sätter fart på trädgårdslusten som när de första snödropparna spirar, jag såg de första knoppar redan i mellandagarna och det gladde mig mycket. Hos mig är det den turkiska snödroppen Galanthus elwesii som är först ut, jag satte lite knölar för ett par år sedan och överraskades av att de också förra året spirade långt innan de andra. Jag har odlat den turkiska varianten i min förra trädgård men där spirade de bara någon dag innan de andra och inte förrän någonstans runt mars-april. Visserligen hände det ibland att de syntes i februari men de stackarna brukade frysa ner i någon kall nattfrost som kom efteråt. De klarar visserligen frost när de spirar och står i knopp, men när de blommar för fullt kan de knäckas om det blir för kallt.
Jag har ännu inte riktigt vant mig vid den tidiga våren, men jag uppskattar den och när snödroppar spirar är det vår i mitt huvud. Mina danska vänner skakar på huvudet och säger att det är vinter samtidigt som jag hyllar våren, men det kanske är därför snödroppar heter vintergæk på danska och vanlig gul vintergäck heter erantis och stavas nästan som på latin.

Hur blev odlingen 2023?

En tillbakablick på odlingsåret 2023 ger både muntra och ledsamma minnen, det var ett tufft år med rekordvärme och torka i maj-juni och sedan kom juli-augusti med regn och efter det kom det sol och värme igen.
Försommaren var i tuffaste laget och jag täckte alla jordar med allt som jag kom åt för att de inte skulle torka ur, dessutom blåste det mycket från sydost och det drabbar min köksträdgård med att jorden torkar ur. Jag har en väl upparbetad fuktighetshållande jord genom ständig kompostering och den har verkligen hållit måttet genom åren, men försommaren 2023 blev allt för tuff. Även om jag vattnade och då särskilt sättpotatisen så fick de inte tillräckligt mycket vatten vid knölsättningen som sker ungefär 2 – 4 veckor efter att man har satt potatisen och under den perioden ska man se till att det finns fukt i jorden för att de ska bli några knölar. Jag fick skörd men långt mycket mindre än förväntat, och detta kan man inte se förrän man skördar, blasten blir vacker och kommer hur som helst.
Men det var inte bara potatisen som hade det tufft, blåsten gjorde det svårt att etablera krukodlade grödor som chili, paprika, aubergin och tomater, bortsett potatis är jag också en hängiven tomatodlare.
Tomatplantorna etablerade sig ändå fint trots blåsten och det beror på att de blir uppbundna efter hand vilket stabiliserar plantorna. Chili och annat krukodlat stod och skakade i den eviga blåsten och hade svårt att etablera sig eftersom plantorna skakade hela tiden och rötterna inte fick fäste i omgivande jord.
Jag är en hängiven frilandodlare och tills förra sommaren har det gett vackra plantor och rika skördar, och då odlar jag tomater och potatis i samma köksträdgård med ett avstånd omkring 10 meter från varandra. Och när regnen började i juli satte det till slut igång en lavin av potatisbladmögel som givetvis drabbade tomatplantorna med. Det ska också tilläggas att det startade upp en stor kommersiell odling av potatis i närheten och det blev för mycket för tomaterna. Plantorna såg bedrövliga ut och tomaterna ruttnade bort och det var många plantor som strök med och hela vinterbehovet av tomatsås gick om intet.

Tomathjälpen kom från Sverige

Jag skrev om mitt tomatelände på nätet och plötsligt fick jag ett erbjudande av överskottstomater av Anette Nilsson på Boäng. Jag var inte sen till att tacka ja och det var en fröjd att ta hand om dem. Det var både biffar och körsbärstomater och den biffen som gjorde mig lyckligast var Uncle Alfonsos (bilden), kanske är det den godaste sugotomaten jag har smakat och givetvis samlade jag frön av den.
Det var många av Canestroni di Lucca som är en italiensk kultursort. Den är kanske inte den godaste tomaten att äta som färsk, men den ger en stor skörd och blir god som sås och jag samlade givetvis frön av den med.

Om man vill kan man fermentera tomatfrön i vatten för att bli av med hinnan som omger dem, men det gör jag nästan aldrig eftersom det är för husbehov.
Ett välkänt och enkelt sätt är att gröpa ut fröerna och låta dem torka på hushållspapper, glöm inte att skriva sortnamnet på pappret. En gång lade jag dumt nog lösa namnlappar av vid fröerna och efter att katterna lekt runt i ett obevakat ögonblick var sorterna en skön blandning. Trots tomateländet är det värt att nämna att körsbärstomaten Brandywine cherry inte drabbades at bladmögel även om de var omgivna av drabbade plantor.

Äntligen ett produktionshus

Sommarens bedrövelse resulterade i att jag beställde ett tunnelväxthus från GjordNära, egentligen tycker jag att de inte är vackra men funktionella och jag har en ful betongplatta som är skyddad från blåst och insyn, en perfekt plats för tomatodling i ett tunnelväxthus. Och tills nu har det under hösten 2023 överlevt en storm och en orkan.

Jag valde ett så brett som platsen kunde tillåta med full odlarhöjd 180 cm längs långsidorna, det är viktigt med stor luftvolym när man odlar i växthus och att det går att ventilera ur kondens som alltid blir. Tunnelväxthus finns med automatiska luckor och den modellen jag valde har också en manuell ventilering genom att man kan rulla upp ena långsidan för maximal ventilation. Produktionshuset är 45 kvadrat stort och det kommer att rymma många tomatplantor som jag ska odla i stora krukor om 40l.
Om man odlar mycket är en automatisk bevattning den bästa lösningen som går igång ca 15 minuter tre gången om dagen när det är som varmast. Det underlättar mycket och ger en jämn bevattning vilket man knappast klarar av att göra för hand.
Egentligen vill jag ha ett vackert växthus vid köksträdgården, men det skulle då garanterat bli kombinerat med möblering för middagar och annat mys som citrus och vad det nu kan vara vilket knappast ger plats för tomatodling.

Det blev ett odlarpalats

När produktionshuset väl var monterat kändes det som ett palats, och i det skulle jag kunna odla hur mycket som helst trodde jag ett tag. Huset monterades i september och när det var klart flyttade jag in chili och paprikaplantor från köksträdgården, och de fyllde nästan halva huset!
Som alltid när man tillför något nytt till sina odlingar måste man skaffa sig erfarenheter om hur det kommer att fungera och vad man kan få ut av det. Och nu i vinter har jag satt många vårlökar i kruka för tidig blomning, det är fantastiskt att komma in i en skyddad miljö och känna doften av en driva narcisser. De ska givetvis planteras ut i trädgården, men som alltid på hösten minns jag inte exakt hur och var det som finns blommar. Om lökväxter ska fogas in i befintliga rabatter är det så mycket enklare att göra det när de är i blom, och förutom den tidiga blomningen så är det enkelt att göra vackra kombinationer genom att flytta runt på krukorna. Vårlökarna odlar jag i krukor av plast så de inte blir så tunga att flytta runt och eftersom jag kan kontrollera bevattning och att de ska planteras ut satte jag lökarna i vanlig säckjord. Det ska verkligen bli roligt med detta plastpalats och det första jag gick igång med i år var att så sallad på nyårsdagen, men jag vet inte riktigt vad jag ska tro om mig själv? Det blev 27 olika sorter!

Hur många tomatplantor kommer det att få plats?

Jag har en odlarvän på södra Fyn och de är en relativt stor familj och för att de ska klara sitt behov av tomater skördar de omkring 500kg! Så mycket behöver jag inte för mitt vinterbehov av frysta eller konserverad tomatsås, men jag behöver runt 15 liter hemkonserverad tomatsås för att säkra behovet tills nästa säsong. Och när man väl har börjat konservera egen tomatsås, och då helst var sort för sig vilket ger den största smakupplevelsen vill man inte gå tillbaks till köpta konserver.
Det kan tyckas nördigt men jag tycker det är fantastiskt att ta fram en burk av en specifik tomat, självklart kokar jag också blandsåser av de sorter som är över och inte är meningsfulla för specifika konserveringar.
Hur man konserverar återkommer jag om i sommar när det är dags.

Min odlarvän behöver runt 160 tomatplantor för att klara behovet och då borde jag klara mig med runt 50 plantor för sommar- och vinterkonsumtion. Givetvis ska det också finnas plats för paprika, chili och aubergine, med de ska nog få plats.

Det blir många tomatsorter i år

Det säger sig självt att när man får nya odlingsbetingelser skruvas begäret också upp, bortsett från de frön jag samlade av tomater som jag fick blev det en lång ny frölista tomatsorter.
Jag kan inte nämna alla men har du inte odlat Brandywine Black ska du göra det, det blir en fantastisk sås av den.
Big Girl är en ny sort för mig, den ska ge stora välsmakande frukter både till sås och sallad.
San Marzano Gigante, det finns olika varianter av Marzano, denna ger större frukter över lång tid och ska inte beskäras.
Russian Dagger är en rysk sugo tomat med tunga avlånga frukter med stor smak.
Uglich Rödbrun är också en rysk sort med mycket smak av sötma och syra, den ska heller inte beskäras.
Från Wild Bor Farms kommer en serie Brads tomater som verkligen har väckt uppmärksamhet bland tomatodlare, jag har odlat Atomic Grape och Atomic Fusion tidigare och de ingår nu i mitt sortiment som jag alltid odlar.
I år tillför jag Brads Black Heart som skal vara en av de bästa biffarna med extremt god smak.

Listan är dessvärre allt för lång och de sorter som jag själv inte har odlat är andras beskrivningar, men det ska bli roligt att återkomma med en egen genomsmakning i sommar. Ännu är det inte försent att beställa frö och jag sår mina tomater i början av mars och ställer in dem i produktionshuset i april beroende på vilket väder vi får. Men jag är full av iver och tror jag ska så några enstaka tomater tidigare som jag kan hantera inomhus tills det är dags att sätta ut dem för tidig midsommarskörd.

Lycka till och vi ses i våra odlingar.
Hannu