Hoppa till innehåll

Larsvikens Vänner Hannu fortsätter att guida oss genom odlingsåret

Odlingsentusiasten och matkreatören Hannu bjuder in oss till sitt hem på den danska ön Langeland där han i sin prunkande köksträdgård guidar oss genom odlingsåret. I denna del pratar han om sådant som kan vara bra att tänka innan vi kommer igång ordentligt med själva odlingen. Det ska inventeras, funderas, tänkas igenom, sorteras och planeras. Vad äter just vårt hushåll mycket av? Vad går aldrig riktigt åt? Vilka grödor ger den skörd vi önskar och vilka tomater älskar vi mest? Här guidar Hannu oss genom försäsongen, helt innan det efterlängtade kaoset börjar. Häng med!

Innan kaoset börjar

Jo, man måste städa innan odlingssäsongen börjar, för sedan blir det inte gjort innan juni när det lugnar ner sig lite och allt är på plats i köksträdgården. Det gäller också frösamlingen, kolla upp vad man har innan man börjar beställa, det gjorde inte jag och sitter nu med sjutton olika sallater. Jag odlar mest olika varianter av Batavia salat, de får goda krispiga blad och smakar ljuvligt med bara olivolja, salt och peppar över.

Jag skördar också mycket eget frö och måste tipsa om blomkålen Nine Star, första året jag odlade den blev jag besviken eftersom den inte gav någon skörd. Men jag blev rikligt belönad i april året därpå, då när inget annat grönt är igång ännu levererade den långt mycket mer än vad jag kunde konsumera. Den är flerårig men räkna inte med mer än fem år, mina plantor lever fortfarande och går in på femte året nu så det är dags att så nya. Den är givetvis inte fullt härdig så den kan bara odlas i landets mildare delar, jag skördar den som jag gör med sparris och låter den vila från Midsommar och framåt. Under sommaren ser plantorna bedrövliga ut men de växer till sig under höst och vinter. Får du inte tag på frön så smakar av grönkål och liknande fantastiskt gott de med, så gräv inte upp plantorna innan du har skördat våren. Jag brukar låta dom stå kvar och förgylla våren med blomning tills de står i vägen.

Vem älskar inte Klenshyttan

Genom åren har jag provat mig fram till grönsakssorter som går åt, en del smakar sämre och andra bättre. Det är precis som det är med potatis, man vill odla de bästa. Och förra sommaren var det ärtor som skulle utvärderas, som skida och mogen ärta. Jag odlade kanske tio olika sorter och en del blev trista redan som späd skida eller att självaste ärtan inte var god. Gråsockerärt Lokförare Bergfälts jätteärt får stora goda skidor men självaste ärtan var ingen att hurra för, men sockerärtor är avsedda att ätas som späda baljor. Spritärt Visingsö fick goda späda skidor och ärtan var också mycket god och favoriten blev brytärtan Klenshyttan, den kan man äta hela baljan nästan tills ärtorna är skördemogna. I år har jag inte sett Klenshyttan i frölistorna så jag är glad att jag samlade på mig frön, men det gäller att hinna före fåglarna.

In, ut, ut, in och ja det är våren som kommer

Aubergine, chili och paprika ska sås tidigt på säsongen, jag brukar så i januari. Ställer frösådderna i badrummet med golvvärme på och så fort de har spirat flyttar jag dem till svala fönster med extraljus på. Står de för varmt växer de för fort och blir rangliga. Jag sådde både köpt och eget frö och de som grodde bäst var eget frö. Jag har tidigare inte sått eget frö av paprika och jag sådde alla på vinst och förlust, alla grodde! Men det dröjer länge innan de kan planteras ut på frilandet, det är inget problem innan man har skolat om plantorna. Men sedan blir det trångt och för att klara av hanteringen bär jag ut plantorna när solen lyser. Odlingstunnlarna från köksträdgården flyttar in på gårdsplanen och plantorna in i dem under dagtid. De får de bästa av ljus och det blir varmt i tunnlarna, under natten står de i hallen om det skulle bli frost. Det går fort att bära dom fram och tillbaka och det är inga problem förrän när tomatplantorna ska göra samma resa. När jag tror att frostrisken är över flyttas hela ekipaget ut på frilandet och då liknar det nästan en rymdstation tills jag tar bort tunnlarna.

Ut igen när tomaterna gror

Tomater sår jag i mars, plantorna växer fort och efter omskolning blir det trångt i tunnlar och hall, och även om jag har många tomatplantor så förmår jag mig inte till att kasta några. Kommer ihåg förra året då var golvet och trappan upp till andra våningen täckt om av tomat, chili, paprika och aubergineplantor som bars in om natten. Men det tar faktiskt inte mer än tio minuter att bära in dem så det är inget problem får att få ett fint resultat. Jag odlar tomater för att äta färska och koka in till vintersås, de som blir till sås odlas på frilandet och de som konsumeras som färska odlar jag i en tomatränna längs ladans södervägg på gårdsplanen. Men jag odlar inte många sorter och vill jag prova någon ny sort köper jag den som planta, och om den faller mig i smaken skördar jag frön. Så gör jag också med chili. De viktigaste tomaterna för mig är ändå såstomaterna och ingenting kan överträffa Brandywine Black i smaken. Och i år skall jag testa Brandywine Cherry.

Det lilla och goda hushållet

I allt jag odlar så är jag ute efter smaken och att jag kommer äta upp det, jag är ett litet hushåll så jag är mest intresserad av grönsaker som inte blir ett tre kilo tungt kålhuvud. Pumpor kan jag inte låta bli att odla, men de tenderar heller inte gå åt. Hur mycket pumpa gitter man äta, vintersquash är bättre och får åt eftersom de är mindre. Men visst pumpaskörden är vacker och underbar att plocka in och njuta av.

Favoriter i trädgårdslandet

Även om jag ofta provar nya sorter så odlar jag också ett gott bassortiment var gång:

  • Sallat Reine des Glaces
  • Cikoria Grumolo Rosso
  • Gröna bondbönor Super Aquaduice
  • Borlotti bönor
  • Vaxbönor, men har ännu ingen favorit
  • Blad broccoli Minestra Nera
  • Italiensk grönkål Torzella
  • Palmkål Dazzling Blue lacinato
  • Svartkål Jagallo Nero
  • Portugisisk kål Asa de cántar
  • Spetskål Fidelkraut
  • Paprika Pimiento Largo de Reus
  • Chili Multicolored Jalapeno
  • Squash Costata
  • Romanesco
  • Vinter squash
  • Tromboncino
  • Pumpa Gialla di Napoli
  • Gurka Suyo Long
  • Gulbeta Winter Sun
  • Morot Jaune du Doubs och Autumn King
  • Palsternacka White Gem
  • Kålrot Vintjärn

Listan kan göras väldigt lång, och det blir den under säsongen när jag har provat mina nyheter.

Vi ses, Hannu