Hoppa till innehåll

LARSVIKENS VÄNNER Hannu Sarenströms om september med tankar om våren

Fastän hösten knappt gjort sig påmind är det så plötsligt dags att börja tänka på våren. För att både få tag i det vi önskar men också för att ge våra blomsterökar de bästa av förutsättningar gäller det att få ner de i jorden i tid. Här delar Hannu med sig av sina tankar kring septembers göromål som redan nu lägger grunden för en vår full av snödroppar, krokusar, narcisser och annat riktigt värmande som hör en tidig vår till. Häng med!

Plötsligt är det dags att tänka på våren

Här på Langeland är vi berikade av en ljuvlig indiansommar och det är nästan för varmt och vårtankar känns avlägsna, men nu är det dags att sätta lökar och knölar som förgyller våra liv efter vintern. Och vill man vara säker på att få tag på den där narcissen eller tulpanen som var slut förra året gäller det att hålla sig framme. Snödroppar, vintergäck, snöklockor, sommarsnöklockor, kungsängsliljor och narcisser ska ner i jorden så tidigt som möjligt, narcisser rotar sig långsamt och det ska de helst hinna göra innan frost och tjäle kommer. Snödroppar, vintergäck, snöklockor, sommarsnöklockor och kungsängsliljor kan torka ut under hösten i vanlig handel där de hänger i sina påsar. Tulpaner kan man sätta så länge det går att gräva förutsatt att lökarna är i god kondition.

Till förvildning i gräsmattan eller lunden

Inget är så ljuvt som snödroppar, snöklockor och vintergäck när de förmerar sig gräsmattor och i trädgården ytterkanter, och det tar faktiskt inte så lång tid som man kan tro. Förutsatt att de får fröa av sig innan man klipper gräsmattan för första gången, och när du klipper för första gången snagga inte gräsmattan, växterna behöver få ner näringen i löken av vissnande blad. I min gräsmatta nöjer jag mig med de tidigaste och låter annan förvildning pågå i rabatter och där jag inte klipper, men här växer också gräset väldigt fort.

En ljuvlig mix till lunden efter snödroppar

Den här mixen fungerar också fint i soliga perennrabatter då blomningen kommer dölja jorden innan perennerna har vuxit upp, och det gör dom när våren vissnar. Vitsippor som ganska fort fyller upp ytorna. Stor nunneört i blandade färger, de förmerar sig fort genom knöldelning och frösådder. Sommarsnöklockor och kungsängsliljor förmerar sig fint om jordarna är fuktiga och det kan vackra gula vildtulpanen Sylvestris också göra. Den kallas också för tusenbröder och på Gotland kan man hitta tulpanerna i diken och fuktiga ängar. Låt gärna senvåren avslutas med en ljuv blomning av honungslök, de är fantastiska från knopp till frö och givetvis är blomningen av hängande grönrosa klockor höjdpunkten och den blir mycket vacker tillsammans med gräs som tuvtåtel och ormbunkar med.

Blå mirakel

Den engelska klockhyacinten har du säkert sett i bilder från engelska lundar, till skillnad från den spanska klockhyacinten har den engelska sina hängande blå klockor på en sida av stjälken. Jag saknar erfarenhet av dessa men skulle tänka igenom växtplatsen noga, dels blommar de sent och blir många med tiden. Knölarna bildar nästan lika täta kompakta samlingar som de spanska gör och jag är osäker på om snödroppar och annat tidigt kan hävda sig. Men jag vill inte låta bli, de ska bara få en egen lund att blomma i.

I solen blommar snökrokusen

Crocus tommasinianus blommar och sprider sig fint i rabatterna tillsammans med våren tidiga snödroppar. Andra floret bestående av pärlhyacinter, vårstjärnor och blåstjärnor gör det samma innan perennerna växer upp. Blanda gärna upp de kortare lökväxterna med klungor av enkla vita narcisser och blekgula dvärgtulpaner.

Senvårens högresta allium planteras helst längre in i rabatterna eftersom deras stora blad vissnar när löken blommar och det vill man inte se. Ibland ser jag rabatter där man har klippt av bladen och det ser inte klokt ut, här har jag kirgislökar i honungsfacelia som börjar blomma samtidigt och det ger en härlig upplevelse.

Lycka till med din vår, Hannu