Hoppa till innehåll

LARSVIKENS VÄNNER Hannu Sarenström om årets vitlöksfrossa

Så var det äntligen dags att börja skörda den vitlök vi så hoppfullt satte i jord långt innan jul i fjol. Innan det är dags för årets släpp av både nya och gamla sorter, tar odlingsentusiasten och matkreatören Hannu Sarenström med oss hem till sin odlarglädje på den danska ön Langeland där vi får ta del av hans tankar, kunskap, reflektioner och känslor kring vitlöksskörd, torkning och flätor (eller inte flätor). Häng med!

Vitlöksfrossa

 

Förra odlade jag inte så mycket vitlök, varför kommer jag inte ihåg men det är märkligt eftersom jag avskyr om vitlöken tar slut innan det är dags för årets skörd. Men omkring 25 vitlökar räckte precis tills det var dags för årets skörd, och då äter jag i princip en till två vitlöksklyftor om dagen. Dessvärre rörde jag ihop sorterna när jag skördade förra sommaren, men det var de vanligaste sorterna som Messidor, Therador och några andra. I matlagningen är det kanske inte fullt så viktigt vilken sort det är, men för lagringsdugligheten är det viktigt. De som håller minst ska ätas först, men i mitt mycket ovetenskapliga lagringstest tycker jag att samtliga klarade sig fullt ut. I min irritation om att jag hade rört ihop sorterna lade jag dem bara i en stor skål som stått framme på köksbänken sedan dess, men jag tycker också att det är hopplöst att få till snygga flätor.

 

Åtta sorter att provsmaka

I år kan jag däremot skörda åtta sorter som jag satte den 30 november 2022 och jag har varit mycket noga med att märka upp dem, dels för att göra en smaktest. Men det tar nog lite tid innan det blir klart eftersom smaklökarna troligen behöver lugna ner sig mellan klyftorna. Men det testet återkommer jag till när det börjar bli dags att beställa utsäde igen, och sparar du vitlök till eget utsäde så är det de största klyftorna som gäller, precis som med jordärtskockor och potatis. Katarina har berättat att de har fått tag på nytt utsäde från Tjeckien sorter som Benátčan och Bjentin kommer fresta oss i höst. Benátčan lär prestera stora lökar med 12-17 klyftor och Bjentin går lika bra att odla i syd som norr och lär vara en av de tidigaste sorterna, det är dags att lägga in sina val på bevakning. Lika väl som man går igång på någons fasters ärtor är det samma men vitlök med exotiska namn, du har säkert som jag på nätet sett fantastiskt vackra potatisar som odlas i Peru, hur ska vi få tag på dom?

Härligt att skörda

 

Jag är en aning sen med att skörda och det finns risk att skalet har spruckit, men det är ingen omedelbar katastrof om några har gjort det och de konsumeras i så fall först. Gräv upp lökarna och låt dem torka på plats, är det ostadigt väder som just nu läggs lökarna under tak, jag hänger alltid mina uppgrävda vitlökar på en stege som jag ställer vid ytterdörren så de snabbt kan lyftas in om det behövs. Det är faktiskt lite av en högtidsstund när stegen står där, vi fick regn så stegen lyftes in och lökarna fick torka inomhus. Det regnade också dagen efter, men det löste jag enkelt genom att ställa dörrarna på vid gavel och borsta lökarna rena från jord och klippa av rötterna innanför med en härlig utsikt.
Jag är en usel på att fläta vitlökarna, jag tappar alltid bort mig i flätningen, men alltså en artistisk vitlökskvast är också härligt. Lökarna ska helst inte hänga i varm södersol eftersom de riskerar att bli lite halvkokta. Är det hög luftfuktighet hänger jag upp lökarna inomhus och hoppas på att de kommer räcka tills nästa skörd. Jag hänger mina lökar på en sågbock som jag kan flytta runt efter behov, med vitlök är det som med ägg och tomater, man vill se sin skörd ofta.

Vem gav mest?

Egentligen är mitt fokus inte en stor skörd av respektive sort, det är viktigare att det jag odlar är det godaste i vad det nu är. Men överlag är jag mycket nöjd med skörden även om det tog sin tid att borsta lökarna rena. Jag var lite sen med att skörda och kan se att Germidour hade spruckit upp och borde skördats tidigare, den gav också minst skörd. Men det kan ju bero på vad som helst. Cledor, Thermidrome och Vigor gav mest, men jag har verkligen vitlök så jag klarar mig till nästa år. Och det ska bli så roligt att börja med smaktesten, men hur ska det gå till? Ska jag verkligen göra 8 vitlökssoppor, nej så klart inte. Det handlar mest om intensiteten i den färska smaken och precis som med potatis förändras smaken under lagring.

Att så nytt

 

Efter skörden frigörs en ny odlings yta, jag brukar bättra på jorden lite och så snabba blad som sallat och spenat. Det bästa vore såklart om jag hade bondbönor på gång i en kruka, men det har tyvärr jag inte. Men jag fick frö till Chenopodium giganteum som är en slags trädspenat, kallas också för gåsfot. Men den ska bli uppemot 2-3m hög och man skördar den underifrån medans stammen växer upp och jag fick många frön så det kommer nog att räcka till hela hösten. Givetvis hinner årets sådd inte bli så hög som den kan bli, men jag har inte odlat den tidigare och till skillnad mot vanlig spenat så ska är bladen kvar efter tillagning. Jag ser fram emot detta och återkommer om resultatet.

Vi hörs, 
Hannu

Vitlökar från vänster: Sabagold, Printanor, Germidour, Theador, Messidor, Cledor, Thermidrome och Vigor.