Hoppa till innehåll

LARSVIKENS PÄRLOR I VIKEN Besöks-guide: Ett varv i Viken med Larsviken

Längs med Kullabygden precis utanför Viken söder om Höganäs i Skåne hittar ni hem till vår Gårdsbutik. Planerar ni en dagstur, semester eller kanske till och med bor i Skåne är väl en utflykt till Larsviken med ett varv i vår underbara lilla hemby alltid en bra idé? Därför har vi satt ihop en liten guide till ett varv i vårt Viken med avslut i Gårdsbutiken, som sig bör.

Vi börjar vid Möllan

 

Sophiamöllan

Kanske Vikens allra mest välfotograferade och välavtecknade siluett? Ja, för vare sig du tittar från hav eller land tornar siluetten av Vikens vackra mölla upp sig. Ett klassiskt landmärke i byn som började byggas 1827. Sophiamöllan, som den heter är 21 meter hög och namnet kommer från den danske sjökaptenen Nils Peter Nielsen-Lindberg som gifte sig med en Vikentös, flyttade till Möllegården och fick en dotter med namnet Sophia. Möllan invigdes 1838 och malde för vinden enda fram till 1940. Idag förvaltas kvarnen av Stiftelsen Sophiamöllan som arrangerar visningar av detta kulturhistoriska arv. Oavsett om du beundrar denna skönhet från insidan eller utsidan är hon värd en titt!

 

Bamsestatyn
Visste ni att Bamses pappa Rune Andréasson bodde i Viken under lång tid och fram till sin död 1999? Sedan 2012 står därför en liten bronsstaty av Bamse och hans dunderhonung utanför biblioteket i Viken.

 

Hamnen
Viken är en liten fiskeby med anor från 1500-talet, men vars storhetstid började blomstra under 1800-talet när sjöfarten fick riktig vind i seglen och hamnen började byggas ut med både kajer och pir där fartyg från när och fjärran fyllde hamnbassängen. Idag ligger här en blandning av fritidsbåtar och små fiskebåtar med vackra vyer över sundet och våra danska grannar. En perfekt plats att strosa runt på, njuta av en glass och bara vara!

 

Byns alla rosenbuskar
Längs med Vikens gator blommar alla möjliga vackra rosor. Se, dofta och njut längs byns snirkliga gator innan ni tar er vidare till del två.

Och vi fortsätter vid Paul Jönska Trädgården

 

Paul Jönska Trädgården
Här är en prunkande oas mitt inne i Viken som tillhör skeppargården från 1880-talet med samma namn, och som en gång i tiden lät uppföras av sjökapten Paul Jönsson. Det sägs att trädgården är den första i Viken som anlades av en yrkesman och år 2005 påbörjades en ny omarbetning av trädgården utifrån en skötselplan av trädgårdsarkeologen Marie Hansson. Detta både för att skapa en mer lättskött, liksom mer historiskt tidsenlig trädgård.

Här hittar vi idag många klassiska växter med ursprung från den skånska trädgårdskulturen, så som rosor, pioner, bärbuskar, buxbom och kryddväxter som enligt gammal skånsk trädgårdstradition planterats in tillsammans med perennerna i de olika rabatterna istället för en specifik köksträdgårdsdel.

Trädgården drivs idag ideellt av Vikens Kultur- och Byaförening och varje år donerar vi någon form av odlarglädje till trädgården. I år växer både våra potatisar och dahlior stolt i denna vackra oas.

 

Conditori Öresund
När fikasuget slår till är det väl inget som går upp mot ett klassisk bageri och konditori? Redan från 1942 drevs kaféverksamhet i nuvarande lokaler fram tills 1954 då makarna Zenda och Bengt Falkengren tog över startade Conditori Öresund. Trots många ägare genom åren har hantverk och kvalitét alltid varit fokus, från då till nu. Här bakas allt, både matbröd och bakverk från grunden med de bästa av råvaror utan onödiga tillsatser och halvfabrikat. Här tar du en riktigt god fika på den mysiga uteserveringen i deras trädgård från tisdag till söndag hela sommaren.

 

Vackra tak och fönster
När ni strosar genom byn går det inte att undgå alla vackra fönster, tak, trappor och annan byggnadsvård. Stanna upp, titta och njut!

 

Badstranden
Sjöfarten byttes så småningom mot badgäster från både huvudstaden och andra sidan sundet och än i dag är det idyllen som lockar till sig viktiga besökare! Denna strand, precis norr om centrum är en av våra favoriter en varm sommardag!

 

Gårdsbutiken
Medan många Vikenbor kommer från sjömanssläkter är många andra, liksom vi, från jordbrukarfamiljer. Så en riktig och viktig, kanske vår allra viktigaste, pärla är såklart vår Gårdsbutik. Avsluta din dag i Viken med ett besök hos oss! Inne i vår oas har vi samlat allt sådant som hör odlarglädje, matglädje och annat till i ett noga utvalt och handplockat sortiment. Du hittar allt från färska grönsaker efter säsong, ägg, godsaker, redskap, hudvård, inredning och vacker keramik från Kullabygdens keramik. Vi håller öppet hela sommaren från onsdag till lördag.

 

Varmt välkomna till Viken och hem till Larsviken i sommar!