Hoppa till innehåll

MATGLÄDJE MED LARSVIKEN Recept: Förvandla sommarmatresterna till en svinn-god Knäckepizza

… eller Knizza som vi lite finurligt hellre kallar den. Midsommarbordet och sommarmiddagarna är ofta fulla av så mycket gott att det mer än ofta, i alla fall hos oss, blir gott om goda rester över. Och vad är bättre än att förvandla detta svinn till något som är både nytt, supergott och dessutom lättlagat? Här bjuder vi på ett enkelt recept från sommarmatens underbara rester. Dessutom är det en perfekt blandning av två favoriter: pizza och smaken av svensk sommar! Och såklart det bästa av allt – inget svinn, bara vinn!

Knizza med smak av svensk sommar

Du behöver: Knäckebröd, créme fraiche eller gräddfil, kokt färskpotatis, en god ost (här har vi använt Scamorza), picklad rabarber eller lök, eller kanske några överblivna jordgubbar, sockerärtor, gräslök, basilika eller annan färsk ört, parmesan, olivolja, flingsalt och peppar.
Tillagningstid: Ca. 20 minuter

Om ni ännu inte smakat denna svenska version av den klassiska pizzan är det hög tid! Konstigt, tänker kanske någon. Absolut lite annorlunda, men kombinationen av ett seg-gräddat knäckebröd toppat med svenska primörer och smakrik ost som blivit över från sommarens festligheter är inget annat än en smaksensation!

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Lägg ut knäckebrödet på en plåt. Ta det du har. Visst ser det fint ut när det är runt och obrutet, men stora knäckebröd gör sig lika bra i mindre bitar – det är ju smaken som räknas!
  • Bre över ett lagom tjockt lager av créme fraiche, gräddfil eller annat krämigt vitt som finns att tillgå.
  • Den kokta färskpotatisen som blivit över från ljuvliga middagar mosar du lite lätt och rör runt i olivolja, flingsalt, svartpeppar och gräslök. Fördela den sedan jämnt över knäckebrödet.
  • Ingen pizza utan ost! Här går det bra att ta lite det som finns, det är trots allt resterna som ska avnjutas. Här använder vi Scamorza som är rökt mozzarella full av smak som skivas tunt och läggs över knizzan.
  • Grädda i ugnen i cirka 10 minuter. Osten ska smälta och få en gyllenbrun, härlig färg.
  • Garnera med hackade sockerärtor och picklad rabarber (picklad rödlök eller jordgubbar eller något annat lite sött och gott går lika fint).
  • Riv över rikligt med parmesan och toppa med blommorna från en gräslök, lite basilika eller annan valfri ört du helt enkelt har där hemma.

Till sist: Servera och njut av denna enkla, matsmarta och svinn-goda knizza!