Karins småskaliga odling av tulpaner
Vi odlar inte bara ätbart på Larsviken utan även tulpaner till snitt. När Karin läste till trädgårdsmästare på Hvilan så blev hon introducerad till detta fina hantverk. Nu odlar vi tulpaner till självplock och erbjuder hållbart odlade tulpaner från början på mars ända fram till maj. Häng med så visar vi hur det går till.
Steg 1
Allt börjar, som precis med all annan odling, med bra odlingsmaterial. I detta fallet är det stora och fina lökar som vi letar efter. De ska vara fria från angrepp och av största möjliga storlek. Ju större lök desto mer energi och desto större blomma.
Tulpanfakta Löken innehåller en hel liten tulpan
Visste du att om man delar en tulpanlök så kan man se anlagen för kronblad och det som kommer bli ståndare och pistill. Allt finns redan förberett inuti löken. Hårt sammanpackat och väntar bara på den kommande våren. Häftigt!
Steg 2
Vi har en småskalig odling och gör därför på gammeldagsvis. Varje lök planteras för hand i plastbackarna som återanvänds år efter år. Det går att se på backen vilket år den tillverkats och många av plastbackarna är från morfar Tures odlartid på 70- & 80-talet. Vi sätter 70 lökar per låda. Det gör att varje lök får gott om utrymme att sätta rötter för att sen bilda ett frodigt och stort bladverk. På så sett blir blommorna riktigt stora och magnifika. Vi odlar ett 50-tal sorter över säsongen. Några riktigt tidiga, några sena och där emellan både dubbla, fransiga och flerfärgade.
Lökarna odlas i en jord, speciellt framtagen för tulpanodling.
Steg 3
Det sista steget i planteringen är att täcka backarna med ett tunt lager sandblandad grus och vattna. Därefter är det dags att placera pallarna med backar i kyl. Här står de ett 10-tal veckor innan de förflyttas ut i växthuset. Målet med kylen är att efterlikna vintern och förbereda lökarna inför våren. Kylan gör att lökarna sätter fart och bildar rötter. Det blir en imponerande mängd rötter per lök och det är därför man täcker med grus. Annars blir lökarna som raketer och skjuts upp ut jorden pga. de starka växtkraften i rötterna.
Steg 4
Efter några veckor i kylens kalla temperatur och mörker börjar små, små spetsar sticka upp ur gruset. De växer till sig och blir snart några centimer långa och alldeles ljusgröna, nästan vita. För att de ska bli gröna och fina behövs solljus så att cellerna kan bilda klorofyll som ger den typiska gröna färgen.
Steg 5
Nu har julen passerat och det är ett nytt år. Ute viner vinterns kalla blåst men inne i växthuset blir det snabbt varmt när solen tittar fram. Vi sätter ut backarna lite eftersom så att de växer till sig i lagom takt så inte alla blommar samtidigt. Vi odlar helt utan uppvärmning och därför tar det lite extra tid.
Steg 6
Efter flera månaders väntan och jobb är det så äntligen dags. De första tulpanerna tittar fram och snart följer alla de andra efter. I vår gårdsbutik kan man som kund komma och skörda sin alldeles egna bukett. Du väljer själv om du skördar med eller utan lök.