
Tidig, sommar- eller höstpotatis? ..det är frågan.
Av denna fantastiska knöl, potatisen, finns många olika varianter med skillnader i färg, form och smak. Men det skiljer även i tiden du behöver vänta innan du kan skörda och njuta av dem. I denna guide går vi igenom lite om hur man kan tänka när man väljer mellan tidig-, sommar- eller höstpotatis samt vilka sorter som ingår i vilken ”grupp”.

tidig potatis
Färskpotatis, midsommarpotatis och primörpotatis, kärt barn har många namn. Detta är våra tidigaste sorter som blir skördeklara på 6-8 veckor efter sättning. De tidiga sorterna lämpar sig för dig som är av det mer otåliga slaget. De ska skördas under försommaren när de har tunt skal. De tidiga sorterna passar bra att odla i pallkrage eller andra mindre ytor, om du inte har ett stort potatisland. De passar även bra om du vill förlänga din potatissäsong. Då kan du sätta både tidiga och senare sorter. Dessa potatissorter är godast att äta ganska direkt efter skörd. De är också ett bra alternativ för att förhindra sjukdomar som bladmögel genom att skörda innan angrepp hinner uppstå.
NÅGRA TIDIGA SORTER VI GILLAR:
’Alexandra’: Önskar du snabbt resultat men ändå vill ha en smakrik delikatesspotatis? Då är Alexandra din typ av potatis. Med sin förträffliga smak, fina skalfinish och trevliga konsistens blir Alexandra en given kandidat i potatislandet. Alexandra är en av våra tidigaste delikatesspotatisar.
’Amandine’: Amandine är en välkänd fransk primadonna. Prisad för sin goda smak och underbara textur. Tänk att allt kan rymmas inom en potatissort, från tidig späd primör till höstens bakpotatis. Framtagen i Frankrike år 1994. Utsedd till Årets Potatis 2011.
’Early Puritan’: Early Puritan är en midsommarklassiker som funnits på marknaden i mer än 100 år. Sorten importerades till Sverige i början på 1900-talet och var en av de första sorterna som odlades och skapade på så sätt traditionen att odla potatis till midsommar i Sverige. Odla, ät och njut! Framtagen i USA år 1888.
’Rocket’: Rund, vit och snabbväxande gör Rocket till en midsommarklassiker. Kokt med dill och en klick smör sen kan dansen börja. Framtagen i England år 1987.
’Maria’: Maria är en klassisk färskpotatis med svenskt ursprung. Sorten ger hög avkastning tidigt på säsongen och lyser upp trädgårdslandet med vackra vita blommor. Med sin typiska färskpotatissmak och fasta konsistensen uppskattas i Maria i sommarköket. Framtagen i Sverige år 1971. Utsedd till Årets Potatis 2018

SOMMARPOTATIS
Här kommer sorterna som blir skördeklara efter färskpotatisen, lagom till semestern. Generellt sett finns en större variation mellan sorter och smaker. Delikatessorterna med dess utsökta smak finns i denna grupp. Här har du sorter som du kan använda på många olika sätt i köket, så som ugnsbaka, fritera eller såklart bara kokta i rikligt saltat vatten. Bland sommarpotatisen finns sorter som lämpar sig bättre att lagra än de tidiga sorterna.
NÅGRA SOMMARSORTER VI GILLAR:
’Almonda’: Smakrik och lättodlad är kännetecken för denna fantastiska sommarpotatis. Almonda är en potatissort att njuta av i många rätter under såväl sommar som höst. Sorten är känd för att ge stor skörd så odlaren belönas rikligt. Framtagen i Tyskland år 2011.
’Annabelle’: Annabelle är en stjärna med fenomenal smak och textur. Storfavorit i köket med sin smöriga textur och breda användningsområde. Goda odlingsegenskaper med hög skörd av jämnstora knölar gör Annabelle till ett utmärkt val.
’Bleu Annelise’: Blaue Anneliese är med sin intensiva blåa färg en riktig raritet. Sorten inbjuder till kulinariska utsvävningar i köket. Färgprakten bidrar dessutom med massor av antioxidanter. Kan med fördel skördad tidigare på säsongen som en primör och användas i sallader eller rosta i ugn.
’Connect’: Connect är en miljövänlig potatis som tacklar såväl torka som bladmögel med bravur. En välsmakande potatissort som passar till det mesta i köket; mos, steka, baka eller fritera. Connect är en tuffing i potatislandet med sin resistens mot de vanligaste sjukdomarna som kan drabba potatis. Utsedd till Årets Potatis 2020.
’Jazzy’: Jazzy är en liten potatis med stor personlighet. Egenskaper som fantastisk smak, lättodlad och riklig skörd är ledorden för denna läckerhet. Sorten är flerfaldigt prisbelönt och har b.la. vunnit det prestigefyllda RHS Garden Award. Jazzy är en sort som vi på Larsviken ser stor potential hos.

sen POTATIS
Dessa sorter ger maximal skörd men är inte färdiga att skörda förrän i slutet av sensommaren. Räkna med minst 14 veckors tillväxt. Har du redan odlat tidig potatis kan du sen sätta en sen sort på samma ställe när du tagit upp de tidiga. De har ett tjockare skal vilket gör att de lämpar sig bättre för inlagring och vid optimala förhållanden kan du njuta av egenodlad potatis fram till nästa odlingssäsong. Skalet skyddar även mot sjukdomar och gör dem mindre känsliga. Bland de sena sorterna finns både mjöliga, som passar utmärkt till exempelvis mos och puré och fasta, som är fantastiskt goda att rosta eller fritera, eller såklart bara koka.
NÅGRA SENA SORTER VI GILLAR:
’Alouette’: Alouette är med sitt röda skal, goda smak och bra odlingsegenskaper en sort med stor potential. Sorten är resistent mot bladmögel, potatiskräfta och nematoder vilket gör Alouette till en miljövänlig och klimatsmart potatissort. Tåler att lagras och njuta av på vårvintern.
’Asterix’: Asterix är en välkänd sort som hittat sin plats hos såväl fritidsodlare som lantbrukare. Sorten klassas som en modern klassiker. Med sina bra lagringsegenskaper i kombination med sitt vackra röda skal lyser Asterix garanterat upp vintermörkret. Framtagen i Nederländerna år 1991.
’Mandelpotatis’: Mandelpotatis är vår svenska potatisklassiker! Tar lite tid på sig att mogna fullt ut men den underbara smaken gör den väl värd att vänta på. Koka med skalet på och njut mandelpotatis med en klick smör. Mycket mjölig när den odlas i de södra delarna av Skandinavien. Framtagen i Sverige år 1951.
’Tinca’: Tinca en verkligt trogen vän i potatislandet, trivs i det flesta jordar och har väldigt bra motståndskraft mot de flesta potatissjukdomarna. Välsmakande och lätt att lyckas med är ett gott omdöme för Tinca när vi kommer till köket. Passar att lagra in för att njutas vid vinterns många middagar. Tinca är en uppdatering av den populära sorten Sarpo Mira och har utmärkt resistens mot bladmögel.
’Asparges’: En ’Dansk Sparrispotatis’ som har med sin karaktäristiska nötaktiga smak hittat vägen in i många kök. För att kunna njuta av stor skörd är det mycket viktigt att kupa väl under tillväxten annars grönfärgas potatisen lätt. Framtagen i Danmark år 1981.
behöver du tips och råd kring att odla potatis? Kika på våra övriga guider!