

VÄRLDENS DYRASTE KRYDDA Trots frost och minskat dagsljus slår de små kronorna ut i ljusviolett blom. Inuti varje blomma finns tre djupröda pistiller, det är dessa som sen blir världens dyraste krydda. Varje blomma plockas för hand och det gäller att plocka den i precis rätt tid. För tidigt, så är det svårt att få ut pistillerna, för sent då vissnar blomman. För att få ihop ett kilo saffran krävs över 200 000 stycken blommor, som alla plockas för hand. Vilket hantverk!
Österlensaffran! Nere på Österlen mellan Rörum och Simrishamn odlas saffran sedan 2019. Bakom en gammal fruktodling odlas några tunnland med saffranskrokus. Odlingen är fortfarande ganska ny men blir större och effektivare för varje år. I vår butik kan du köpa saffran både från Österlen men även från Afghanistan. Saffran från Afghanistan köper vi in från Svenska Afghanistankommitten som stöttar afghanska bönder att odla saffran istället för opium, och på så sätt skapa sig en stabil och hållbar framtid. Saffranskrokus (Crocus sativus) förekommer inte vildväxande då själva plantan är steril. Det är istället människan som förädlat fram arten för ca 3500 år sedan. De första odlingarna som finns daterade hittar man i östra Medelhavsområdet och västra Asien. Traditionellt har saffranen odlats i kruttorra områden på bl.a. Kreta och Egypten. Idag är Iran den största producenten och ca 90 % av all saffran kommer därifrån.

ODLA EGEN NORDISK SAFFRAN
Välj en solig och varm plats. Jorden ska vara väldränerad och får gärna vara sandig, lätt och med inslag av hummus. Plantera lökarna ca 10-15 cm djupt och med 10 cm mellanrum. Odlar du i kruka kan du sätta lökarna ännu tätare. På våren kan det vara bra med en lätt gödningsgiva. Var dock sparsam, för mycket gödning ger många och fina blad, men få blommor. I början av juni vissnar de gröna bladen ner och knölen går in i en viloperiod. Vill man så kan man då gräva upp lökarna och dela dem för att få fler lökar. Plantera sen igen. Plocka blommorna när de precis ska slå ut. Pilla försiktigt ut de tre små pistillerna. Torka pistillerna i t.ex. ugnen på svag värme i ca en timme eller i en svamptork. Undvik att torka dem i rumstemperatur över dagen, då de förlorar mycket av sin smak. När pistillerna är helt torra så kan du förvara dem i en lufttät burk mörkt så håller de länge. Odla egen nordisk saffran