Årets potatis 2025 – Early Puritan Somrig potatiskrans
4 portioner
Alla sommarens smaker i en fräsch och smakrik krans på midsommarbordet. Gör en stor krans som ni delar på eller mindre portionsanpassade.
Ingredienser:
1,2-1,5 kg färskpotatis, Early Puritan
3 msk rapsolja
Salt
1 knippe gräslök
1 rejält knippe dill
1 knippe rädisor
1 fänkål
1/2 rödlök
300 gram varmrökt lax
2 dl neutral olja
1 dl crème fraiche
Svartpeppar
Flingsalt
Citronzest
Gör så här:
Skrubba potatisen. Det försvinner en hel del vätska under tillagningen i ugnen, därav den väl tilltagna mängden potatis. Dela potatisarna i mindre delar om de är stora, annars kan du tillaga dem hela. Fördela potatisen på en plåt eller form med lite rapsolja och salt. Sätt in i ugnen på 225 grader, börja med 35 minuter och tag ut och rör runt. Stick i potatisen för att känna att den är tillagad.
Under tiden potatisen är i ugnen finhackas gräslök och dillkvistar plockas. Skiva rädisor, fänkål och rödlök tunt med hjälp av en mandolin. Lägg rödlöksskivorna i en skål med kallt vatten så blir smaken mildare. Pressa lite citronsaft över fänkålen. Dela den varmrökta laxen i mindre munsbitar, t.ex. genom att bryta bitar med händerna.