PROGRAMMET FÖR ODLAD MÅNGFALD, POM Grönt kulturarv® Dahlia
Under varumärket Grönt kulturarv® lanseras och saluförs växtmaterial som samlats in genom Programmet för odlad mångfald, Pom.
Pom är ett nätverk vars syfte är att sprida växter med historisk förankring som trivs i vårt nordiska klimat. I nätverket ingår flertalet myndigheter, intresseorganisationer och aktörer b.la. Sveriges Lantbruksuniversitet, botaniska trädgårdar, friluftsmuseer, Fritidsodlarnas Riksorganisation, Jordbruksverket och Riksantikvarieämbetet.
2002 skedde den första landsomfattande inventeringen av äldre trädgårdsväxter vilket resulterade i att mängder med växtförädlingsmaterial samlades in både från privatpersoner och organisationer och arbetet med att dokumentera varje sorts historia började.
Sortimentet består av frukt, bär, fröer, krukväxter, köksväxter, prydnadslökar och prydnadsknölar, perenner, rosor, träd och buskar.
Vi på Larsviken är oerhört stolta över att kunna presentera dessa fem kulturarvsdahlior: ’Bonny Blue’, ’Liseberg Röd’, ’Farmor Maria’, ’Sonora’ och ’Regina’ tillsammans med Grönt Kulturarv och Elitplantstationen.
Här följer en presentation av dahliorna som är förökade och odlade med stor omsorg av Elitplatstationen på Balsgård.
Dahlia 'Sonora'
En kaktusdahlia med ljusgula stora blommor. Har ett kraftigt växtsätt, med stabila gröna blomskaft som inte behöver bindas upp. Bladverket är mellangrönt.
Historia: Donatorn Roland berättar följande ”Dahlian kommer från min farmor (1877- 1952), som var bosatt utanför Staffanstorp. Min far har fått med sig rotknölar av dahlian hem till Skånes Fagerhult. Jag kommer ihåg att det alltid var noga med Girginerna. Den är sannolikt minst 70 år gammal.”
Dahlian är sorten ’Sonora’ som är framtagen av Malte Krook i Malmö 1946. Den beskrivs följande i boken ”Om dahlior”, 1952.
”Ljus citrongul, övergående till gräddgul. Binderidahlia”
Grupp: Kaktusblommiga gruppen
Höjd: ca 120 cm
Blommans diameter: ca 13 cm
Blomfärg: Ljust citrongul
Blomningstid: Från juli – frost
Insamlad: Staffanstorp, Skåne
Dahlia 'Bonny Blue'
’Bonny Blue’ har blålila, bollformade blommor som sitter på långa, gröna, stabila stjälkar. På kalkbladens baksida finns enstaka vita strimmor. Bladverket är mellangrönt.
Historia: Denna dahlia går att spåra tillbaka till en gård strax utanför Västerås. Historien berättar om Signe som kom till gården som 14- åring med sina föräldrar. 1930 gifte hon sig med David och med tiden köpte de barndomshemmet. Signes och Davids son Arne, som föddes 1930, berättar att dahlian har blommat ”så länge jag minns”.
’Bonny Blue’ är en känd sort som registrerades i England 1920 av den irländske förädlaren Archer. Sorten fanns med som nyhet i Göteborgs trädgårds-förenings priskurant 1952. ”DEKORATIVDAHLIOR Bonne Bleu. Lysande violett, storblommig pompon. Mycket rikblommig. Höjd 130 cm .”
Grupp: Boll-Gruppen
Höjd: 130 cm
Blommans diameter: ca 9 cm
Blomfärg: Blålila med vita streck på baksidan
Blomningstid: Från juli – frost
Insamlad: Västerås, Västmanland
Dahlia 'Farmor Maria'
De kaktusformade blommorna är laxrosa med mörkare streck på baksidan. Den har ett stabilt växtsätt på mörkt röda stjälkar. Knölarna är långsmala och förökar sig lätt. Mörkgrönt bladverk.
Historia: Farmor Maria Gran bodde på en bondgård utanför Hörby. Där hade hon en härlig trädgård med bland annat denna dahlia. När Maria dog i början av 1940-talet, började hennes svärdotter att odla dahlian och via henne fick även barnbarnet Kerstin knölar.
’Farmor Maria’ påminner mycket om sorten ’Préférence’ från 1955. Men eftersom Maria dog 10 år tidigare och inga DNA-analyser gjordes får denna dahlian ett nytt sortnamn.
Grupp: Kaktusblommiga Gruppen
Höjd: 120 cm
Blommans diameter: 12 cm
Blomfärg: Korall – laxrosa
Blomningstid: Från juli – frost
Insamlad: Hörby, Skåne
Dahlia 'Liseberg Röd'
Mörkt sammetsröda blommor, med vita strimmor på baksidan, något nickande.
Långa, mörkt röda blomskaft som behöver bindas upp.
Historia: ’Liseberg Röd’ kommer från ett äldre par i Huskvarna. De berättar att dahlian ursprungligen kommer från Lisebergs Landeri i Göteborg. Där ska den har odlats runt förra sekelskiftet.
Det har funnit flera ägare till Lisebergs Landeri genom tiderna. Mest känd är den brittiska familjen Nonnen som bodde där från det tidiga 1820-talet till 1905, då den sista ur familjen avled. Familjen Nonnen är kända för mycket, bland annat för att John Nonnen tog dahlian till Sverige i början av 1800-talet.
Grupp: Pionblommiga-Gruppen
Höjd: ca 110 cm
Blommans diameter: ca 9 cm
Blomfärg: Mörkröd med ljusare röd baksida, med
vita strimmor
Blomningstid: Från juli – frost
Insamlad: Huskvarna, Småland
Dahlia 'Regina' NYHET 2025
’Regina’ är en vacker nyhet bland Grönt Kulturarvs dahlior. Med ett upprätt växtsätt och scharlakansröda blommor blir ’Regina’ mycket iögonfallande. Den har mörkt bladverk med något sågad bladkant. Både blomstjälkar och stjälkar är mörkt röda vilket ger en fin kontrast till blomman.
Historia: När Olof Ekblad, ordförande i nuvarande Dahliasällskapet, var på besök i Lidköping 2003, såg han en underbar mörkröd dahlia som parkförvaltningen i Lidköpings kommun odlade. Det visade sig att kommunen hade haft knölarna sedan åtminstone 1960-talet. De brukade kalla denna vackra dahlia för ”Regina” men de var inte säkra på att det var det rätta sortnamnet.
Olof kunde spåra sorten till både en skrift som Svenska Dahliasällskapet hade gett ut 1952 och till Alnarps Trädgårdar där den var till försäljning 1942. ”Uppdragen i Alnarp. Blommorna mörkröda. Blad och blom- knoppar brunaktiga. Ytterst rikblommande rabatt- och binderidahlia.” En knöl kostade 3 kr per styck, klart den dyraste dahlian till försäljning det året.
Olof hade återfunnit en svenskförädlad dahliasort.
Grupp: Dekorativblommande gruppen
Höjd: 100 cm
Blommans diameter: ca 13 cm
Blomningstid: Från Juli – frost
Insamlad: Lidköping, Västergötland