Gråärtor från Öland


Gråärt är en ärta som har långa anor i svensk odling och var en vanligt förekommande maträtt på nordbors tallrik. Tillsammans med spannmål och rovor var det en av de viktigaste basvarorna i gemene mans skafferi men med tiden föll gråärten i glömska för att komma fram i ljuset nu under 2000-talet. Idag klassas gråärten som en kulturarvsgröda tillsammans med andra grödor som odlats i Sverige under århundraden.

Från: 30 kr
inkl moms

    Välj ett alternativ



    Välj antal

    Ärtorna är lite större och skrovligare än vanliga gula ärtor. Skalet är lite mörkare och melerat medans kärnan är ljus. Smaken är mild och lite nötig, lätt att tycka om. Gråärtor har ett brett användningsområde och kan användas hel i allt från sallad, soppor och grytor till mosad i hummus och andra röror. Varför inte prova att krossa och koka och använd som ersättare till köttfärs i grytor, biffar och såser. Gråärtor hållbart odlade på Världsarvet på södra Öland.