Vackra guldgula bönor med fast konsistens. Smörig, fyllig smak med en mild smak av beska i avslutningen.
Dekorativa i olika tillbehör och grytor, som topping i sallader och varmrätter, också oerhört värdefull ur proteinsynvinkel med sina höga värden av fullvärdiga proteiner. Passar ypperligt kokt i grytor och grönsakstillbehör.
Lupin har odlats och ätits av faraoner i Egypten, inkaindianer i Sydamerika och storhetstidens romare och spridits vidare till många delar av världen. För oss i Norden är den en framtidsgröda och bland det smartaste vi kan äta tack vare dess höga protein och näringsinnehåll.
De som är allergiska mot baljväxter eller jordnötter bör vara försiktig med lupin då de tillhör samma familj. Vid servering av lupin ska information lämnas att maten innehåller lupin.
Om Nordisk Råvara
Vi drivs av övertygelsen att vi ska odla mer av det vi själva äter. Tillsammans med våra odlare tar vi klivet in i en ny svensk matkultur med traditionella och otraditionella grödor odlade på skonsamt sätt i svenska jordar.
Vi tycker det är viktigt hur och var maten produceras. Vi samarbetar med odlare i olika delar av Sverige som tycker som vi, att mat ska odlas på nära håll med omsorg och eftertanke. Vår ambition är att försöka göra det som vi vet är rätt och som ger de bästa produkterna både för vår hälsa och för vår miljö.
Vi vill skapa alternativ som inte bara minskar belastningen utan som bidrar till att reparera miljön. Vi kan, genom att odla rätt, vända processen och binda kolet genom att ha högre humushalter i jordlagren, dvs arbeta ner mer organiskt material. Rätt odling av livsmedel är ett verktyg för att få klimatet i balans.