Larsvikens vänner Hannus tankar inför sommaren
Vad händer på Langeland såhär i mitten av juni? Hur gör man eget gödselvatten? Hannu ger sina bästa tips på hemgjort nässelvatten som räcker till 2000 l näring men lugn det går att göra i mindre mängd med. Hannu tipsar om gödselvatten, rapporterar från årets potatisodling och delar med sig om planerna för växthuset och vad som kommer växa där.
Som alla andra år är jag aldrig klar innan Midsommar, men klätterhortensian blommar så fint på ladans kalkade vägg, men den har svårt att fästa sig på kalkfärgen och blåser alltid ner. Den fanns här när jag flyttade hit om min tanke var att flytta den, men det har inte blivit av och nu är rotsystemet att för stort för att grävas upp. Men det är mycket vacker där den växer, dock måste jag beskära den hårt så de lösa rankorna inte blåser sönder. Men genom att beskära den får jag en buskliknande hortensia, tyvärr är platsen för trång för att låta den växa ut som en liggande matta. Men har man plats blir de mycket vackra som marktäckare, och de blir mycket fint i besvärliga slänter. Tänk på att deras sugrötter tränger in i trä och med tiden förstörs fasaden, detta gäller också vildvin och murgröna.
Årets potatistest
Ni vet säkert redan att jag har gått igång på potatis och att jag genom åren har provat många sorter och nya favoriter har tillkommit, men jag har också fasat ut några sorter och då framförallt Swift. Dels för att smaken inte är där den skall, och då särskilt om den drivs under plast, vilket skapar en fuktig miljö som gynnar bladmögel med besprutning som följd. En del producenter odlar Swift för att den är lite tidigare än andra och att de då kan sälja de första knölarna för hutlösa pengar, men det är också så att matjättarna ligger på och kräver tidig färskpotatis och då har odlaren inga val. En potatisodlare har inte fria händer vad det gäller sorter även om det skulle vara en godare sort, det finns givetvis matbutiker som tar in olika sorter från lokala odlare som lockvara, men det är långt från alla butiker som kan göra detta och då är vi hänvisade till de sorter som finns om de överhuvudtaget är namnade. Har man möjlighet så är att odla själv det bästa om man vill ha de godaste sorterna och Solist är fortfarande en av favoriterna och den blir ljuvlig som inlagrad med, tills nu har jag lagrat mina knölar på frilandet och det ger goda knölar och vintrana på Langeland är milda så de klarar sig fint i jorden. Men då får jag nypotatis året runt och går miste om smaken som en inlagrad potatis får genom lagring mörkt och frostfritt.
Vilken sort som blir favorit i år får jag se efter provsmakningen, men jag väntar nyfiket på de mikroförökade sorter jag fått från NordGen. Alla kan få tillgång av de mikroförökade knölarna så länge lagret räcker men nu är det givetvis slut, jag återkommer om årets sorter efter skörd och provsmakning. Årets potatis som är Laura har jag givetvis i år igen och så länge den finns som sättpotatis, och det kan finnas en anledning till att vinterlagra sina favoriter. Plötsligt händer det något och då kanske just den sorten inte är tillgänglig.
Svällande frösådder
Eftersom jag fick byggt upp ett tunnelväxthus som jag kallar för produktionshus eftersom jag endast odlar i det, det får inte plats med bord och stolar för mys, en pall i ena hörnan står där givetvis och resten är odling.
Min nyfikenhet driver mig till att prova olika tomater, chili, paprika och auberginer. Och min favoritgurka Suyo Long behöver jag visserligen inte provodla men i år är första gången jag inte har den på friland vilket alltid ger blandat resultat beroende på vädret. Suyo Long har ett knottrigt skal som smakar mycket grönt och innanmätet har ett härligt bett och smak som jag inte hittar i vanlig slanggurka. Jag sår alltid gurka på växtplatsen, de har känsliga rötter och har man otur kan de skadas vid omplantering eller att de hamnar lite för djupt och då ruttnar stjälken vid rotfästet.
Men jag har också sått mycket bönor och ärtor, främst för att jag behövde föryngra min frösamling. Men de ska givetvis ut i köksträdgården och det ska också x antal pumpa och vintersquash med, jag fick boken Pumpa av Alva Hedervall och Anders Rydell och det satte igång den nyfikenheten med. Och jag stötte på NordFrö på trädgårdsmässan Nolia i Umeå och förlorade mig i sortimentet, jag är så lättförledd och inspireras av andra.
Vilken sort som blir favorit i år får jag se efter provsmakningen, men jag väntar nyfiket på de mikroförökade sorter jag fått från NordGen. Alla kan få tillgång av de mikroförökade knölarna så länge lagret räcker men nu är det givetvis slut, jag återkommer om årets sorter efter skörd och provsmakning. Årets potatis som är Laura har jag givetvis i år igen och så länge den finns som sättpotatis, och det kan finnas en anledning till att vinterlagra sina favoriter. Plötsligt händer det något och då kanske just den sorten inte är tillgänglig.
Eget gödselvatten eller köpt gödsel
Det finns numera gödsel att köpa som är fritt från pyralider men jag har också mycket nässlor och gör nässelvatten, jo det doftar lite unket men gör susen och en tunna med 200 l koncentrerat gödselvatten ger 2000 l gödsel efter utspädning. Och detta kan man knappast kissa ikapp för att göra guldvatten, men guldvatten är också fantastisk gödning om du inte har tillgång till nässlor. Men om man äter många mediciner kanske man ska undvika guldvatten, förr eller senare kanske det når grundvattnet och vad som kan hända då vågar jag inte gissa på. Nässlorna fiskar jag upp efter 2 veckor och använder som täckodling till squash och pumpor ute i köksträdgården.