LARSVIKENS VÄNNER Hannu Sarenström om att driva upp amaryllis till advent
… och såklart till jul och hela vårvintern. För visst är det något alldeles särskilt med denna jul- och vinterblomma? Och ännu mer speciell blir den såklart om vi drivit upp den själva. Och den tiden är nu! Här ger vår vän Hannu Sarenström oss sina bästa tips på hur vi lyckas med odling av amaryllis till advent, jul och långt fram på vårvintern. Häng med!
Amaryllis till advent, jul och hela vårvintern
Nu är det hög tid till att sätta amaryllislökar till drivning om de ska blomma till jul, och så långt bak i tiden jag kan minnas har amaryllis varit julens blommor. Men egentligen har de varit vårvinterblommor innan de under mitten av 1960-talet blev julblommor i de flesta hem, och det finns inga tecken på att vi skulle byta ut amaryllis mot några andra blommor. Och varför skulle vi göra det? När de stora klockorna ger oss så mycket blomglädje när det behövs som mest i den mörka vintertiden och då gärna långt efter jul med.
Bild: Alla knep är tillåtna och jag tycker att min konstgjorda amaryllis fyller upp fint om de satta inte blommar precis när de skall. Men visst riktiga blommor ger en känsla av odling och förväntan, denna ligger i ett mörkt julskåp elva månader om året.
Hur lång tid tar det att driva en tradition?
Det tar runt 6 – 8 veckor att driva en amaryllislök till blom och nu är det är i senaste laget att få dem till att blomma redan till advent, så den löken kanske du köper planterad och njuter av den i väntan på de lökar som ska blomma till jul. Kan man ha konstgjorda amaryllis? Jag har en mycket fin konstgjord amaryllis som jag fuskar med i något fönster om jag inte har hunnit fram till advent, den ger inte samma känsla men utifrån ser det ändå bra ut. Men visst är det riktiga blommor som man längtar efter och det är lika roligt att sätta amaryllislökar som att så grönsaker på våren, allt handlar om förväntan och att man kanske provar några nya sorter. Det finns många varianter att välja på och det är bara smaken som avgör, allt är rätt och i början av december vill jag helst ha vita amaryllis och till jul ska de vara röda, för så har det alltid under min uppväxt. Det är ändå fint med traditioner och julen är en stor men kort tid och då får det för mig gärna vara så härligt som det alltid har varit, och det är skönt att slippa uppfinna hjulet en gång till.
Bild: I växthuset mognar fortfarande chili och paprika samtidigt som det är dags att tänka på jul och amaryllis, växthuset är nytt för i år och jag kan inte med ord beskriva hur härligt det är att stå och jorda i en vindstilla eftermiddagssol.
Hur gör man med sin amaryllislök?
Väck dina nyköpta lökar genom att placera dem ovanför ett glas med ljummet vatten i ett dygn, det är bara rötterna som ska vara i kontakt med vattnet. Välj en stadig kruka, amaryllis kan växa sig höga och då blir den tung och krukorna välter lätt. Plantera löken så att en tredjedel sticker upp ur jorden och det behövs inte mer jord än 2 – 3 cm mellan lök och krukans kant. Vattna igenom krukan och ställ den till drivning i ett varmt fönster runt 22°, men så varmt har vi det knappast. Under första tiden är värmen viktigare än ljuset så ställ lökarna där det är som varmast. Förr ville jag ha höga stjälkar så blommorna verkligen sträckte sig lång upp, men då hade jag också stora fönster och högt till tak. Nu föredrar jag kortare stjälkar eftersom det är lägre till tak och fönstren är mindre. Därför vattnar jag sparsamt och endast om jorden är helt torr för att undvika att stänglarna växer sig höga. När knopparna börjar visa sig behövs mer dagsljus och mindre värme men inte kallt, om du vill ha höga stänglar behövs det stöd för att de inte ska välta. Stöden kan bestå av det mesta du hittar av kvistar och grenar i trädgården och de kan flätas till vackra mönster eller bara stickas ner i krukan som det passar dig. När amaryllisen väl blommar kan det gärna vara lite svalare och undvik direkt värmande solljus för så lång blomning som möjligt.
Jag brukar sätta amaryllislökar till hela julen som börjar runt advent, och de som ska blomma lite senare förvarar jag planterade i runt +5° eftersom löken inte växer då. Sedan är det bara att lyfta in krukorna till drivning och hoppas på att de blommar precis när man har tänkt sig, tack och lov är knopparna också mycket vackra.
Jodå, de kan blomma om och om igen!
Jag har minnen från min barndom att min mammas väninnor hade amaryllis och palettblad året runt i stora fönster. Möjligen fick amaryllisarna komma ut under sommaren vilket de uppskattar, detta var en annan tid då det mesta skulle tas hand om. Lökarna kräver ingen större skötsel förutom vatten och näring och de behöver inte vissna ner för att blomma om igen, drömmen är att i vårvintern få storslagen blomning av de lökar som sparats över tid och märkligt nog känns de då som vårlig glädje och inte som julblommor.
Här på Langeland blir det sällan frost och krukorna står ute långt in på hösten, men en rekommendation kan vara att sluta vattna krukorna i oktober förutsatt att de står under tak. Låt bladen få en köldknäpp utan att det blir så kallt att löken fryser, det sägs att de blommar fortare om de fryser lite, men de ska också ha en viloperiod. Låt bladen vissna ner och putsa rötterna, ställ dem sedan mörkt och svalt, och plantera lökarna i ny jord i januari och flytta in dem i rumsvärme och vattna. Och när blomstängeln börjar växa upp vattnar du på samma vis som de du satte till jul och skulle bladen komma först kan det tyda på att lökarna har fått för mycket vatten, klipp bort dem och invänta vårblomningen och ju mer dess bättre.
Vi ses, Hannu