LARSVIKENS VÄNNER Hannu Sarenströms tankar om augusti
Hannu fortsätter i vanlig ordning att sätta ord på sina tankar om odlarglädje, matglädje, skörd, lyckanden och misslyckanden. Nu får vi följa med in i sensommarens ljuva tid. Hur har det gått? Hur påverkade torkan och sedan regnet, och vilka tomater är de bästa för vinterns alla tomatsåser? Läs och njut!
I sensommarens ljuva tid
Dahliorna längs köksträdgården blommar ljuvligt med enkla röda blommor, jag vet inte vad sorten heter och de härstammar från en gård i Bohuslän där de alltid har odlats. Det blommar fint köksträdgården också. Gurkört, ringblommor och tagetes tävlar om uppmärksamheten med solrosor och rosenskäror. Det är en generös tid och den vilda fänkålen från Sicilien blommar också generöst tillsammans med höga kungsljus. Fänkålen sätter inga knölar och jag skördar blad och frön, de är viktigt att man skördar alla frön, om inte så blir det fort en skog av dem.
Lyckat och inte lyckat
De flesta av oss kämpade oss igenom torkan i maj och juni, det var också allt för varmt för att man skulle orka göra allt som skulle göras. Sallaten blev sådär, morötterna grodde knappast och koltrasten ryckte upp samtliga rödbetor. I år sådde jag rödbetor i pluggbrätten och planterade ut småplantor, det gör jag aldrig om igen. Eftersom de inte hade rotat sig i köksträdgårdens jord var det lätt för koltrasten att dra upp plantorna, och just i år ville jag testa många olika sorter av röd och gulbetor och av det blev det inget. Men jag är en nyfiken person och sådde nytt i början av juli, vi får se hur det går.
Men det är inte hela världen om inte allt lyckas även om man helst vill det, dock vill jag inte misslyckas med potatis och jag har aldrig haft en så fin blast som i år. Grannen som odlar sättpotatis sprutar sitt fält och visst ser det ståtligt ut, men det gör det hos mig med även om det inte blommar på samma vis, men det beror på att jag odlar många olika sorter. Och det ska bli roligt att gå igång med årets stora avsmakning.
Vad vill jag inte misslyckas med?
Förutom potatis är vitlöken viktig och det fick jag många av, visserligen hann några att spricka men de använder jag först. Jag odlar också mycket kål till mig själv och till hösten och vintern så finns mycket grönt att äta. Främst odlar jag bladkål som går att skörda efter hand hela vintern igenom, och nu kan jag se att kålfjärilar dansar runt i köksträdgården och då är det dags att spana efter ägg och larver. Blir din bladkål uppäten låt dom stå kvar så växer det ut nya blad när larverna har gjort sitt.
Jag odlar olika sorter av grönkål och de är mer eller mindre beska. Den italienska Torzella har en mildare smak vilket gör att jag äter mer av den under höst och sommar. Westland Winter som verkligen smakar grönkål är till vinterbehov, efter några frostnätter blir bladen allt krusigare och nästan blågröna till färgen. Den är ljuvlig till julens pajer och vinterns grönkålspizzor, jag masserar bladen mjuka innan de läggs på pizzan tillsammans med vitlök och Creme fraiche, toppa tunt med mozzarella, cheddar och parmesan, tunt skuren körsbärstomat ger en fin syrlighet.
Palmkål Dazzling Blue har seglat upp och blivit en favorit, bladen blir stora och är inte fullt så styva som vanlig palmkål och smakar gott råa som tillagade. Blomkål Nine Star hör också till favoriterna eftersom den skördas i början av maj året efter sådd, det är en rikedom att kunna skörda färska grönsaker när vårsådderna knappast har grott. Den är perenn men räkna inte med mer än 4-5 år, dock är den bara härdig i mildare klimat.
I väntans tid
Värmekrävande växter som paprika och auberginer har det gått sämre med och jag hoppas på en varm sensommar. Förra året fick jag mer aubergine än vad jag kunde äta och till slut skar jag dem i bitar och kokade dem mjuka och frös in. Perfekt att ta fram till alla rätter med tomatsås i. Jag får se hur det går med paprikorna. Den mörka Midnight Dreams har tunga frukter, men de andra växer ojämt och många har ännu inga frukter.
De första tomaterna har mognat men det går långsamt som det alltid gör när man väntar, jag odlar mest bifftomater till vintersåser och favoriten heter Brandywine Black, fast just nu väntar jag med spänning på Brad´s Atomic Grape som ska vara en sensation. Frukterna blir som plommon med ett tjockt saftigt olivgrönt kött som smakar gott och sött, kom igen och mogna nu.