Odlingstips

Odlingstips

Man behöver inte ha tillgång till ett stort trädgårdsland för att odla potatis. Det går bra att odla i krukor av papp, hinkar eller varför inte i en säck med mull. Välj mager jord och glöm inte att göra hål i hinken eller säcken. Låt inte potatisen stå för varmt för då hämmas tillväxten. I en svart plasthink som står i direkt solljus på en inglasad balkong kan jorden bli väldigt varm så tänk på att skugga hinken. Räkna med att det behövs ungefär 5 liter jord per sättpotatis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERACertifierat utsäde

Använd alltid certifierat utsäde för att undvika obehagliga överraskningar t.ex. sjukdomar och smittor. Se till att varje förpackning är korrekt märkt och godkänt. Fundera över vilken sort som passar bäst. Tänk på tidighet, resistens mot olika sjukdomar och inte minst vilken smak de olika sorterna har.

Jord

Potatis går att odla i de flesta jordar, med mer eller mindre lyckat resultat. Bäst förutsättningar för potatis är mager och väldränerad jord. Tänk på växtföljden. Odla inte på samma ställe år efter år. Se till att det är 4-5 år mellan odlingstillfällen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFörgroning

När man förgror potatisen spar man tid vid tillväxten i jorden. Lägg potatisen ljust och svalt så får potatisen fina mörka groddar. Räkna med att det tar 4-5 veckor. Om man vill skynda på det kan man “väcka” potatisen genom att lägga den varmt och mörkt ett par dagar innan man lägger den ljust. Vill man spara än mer tid kan man låta potatisen få både groddar och rötter. Strö lite mull över potatisen och håll fuktigt så bildas rötter. Man får på så sätt en hel “planta” att sätta ut.

Sättning

När potatisen är grodd och jorden håller minst + 8 ° är det dags för sättning. Radavstånd 55 – 70 cm, längre avstånd minska risken för bladmögel. Plantavstånd 17 – 30 cm, sena sorter kräver mer utrymme. Planteringsdjup 8 -10 cm, kupa på mer efterhand om det behövs. Lite enkelt kan man säga att 1 kg sättpotatis per kvadratmeter är lagom, och det går utmärkt att lägga potatisen lite omlott. Raka rader blir det när lantbrukaren sätter potatis med maskin.

Vatten & näring

Vatten behövs, speciellt vid knölsättning. Näring behövs också men inte i så stora mängder, i alla fall inte till tidig potatis. Använd helst välbrunnen naturlig gödsel men med måtta. Det behövs bara en “lille en”, som vi säger i Skåne, med kväve till en kvadratmeter potatis. Då menar vi att ungefär 4-5 cl NPK är tillräckligt. För mycket kväve ger fin blast men inte så mycket potatis. Även kvaliteten på potatisen påverkas negativt.

Nu växer det

“Intet är som väntans tider” Nu får man pyssla om potatisen och passa med vatten. Om man använder OLYMPUS DIGITAL CAMERAfiberduk gäller det att ta av den i tid. Man räknar med en tillväxttid på ungefär 8 veckor för färskpotatis, om den är förgrodd. Sommarpotatis tar ungefär 10-12 veckor och höst/vinter potatis ännu lite längre tid. När potatisen mognat eller om blasten angrips av bladmögel är det bäst hugga av blasten och ta bort den. Potatisen kan vara kvar i jorden och skördas efter hand.

 

Från Odlingsglädje till Matglädje

Tips och råd vid kokning av färskpotatis: Storlekssortera, lägg i det största potatisarna först. Häll på kokande vatten. Salta rejält. Vattnet ska vara salt som en kallsup i Öresund. Känn efter med sticka när potatisen är klar. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Glöm inte dillen! Ät och njut av en svensk klassiker.