Lantbruk

“Vi strävar efter att föra familjens stolta odlingstraditioner vidare, samtidigt som vi nyfiket blickar in i framtiden med målet att utveckla vårt företag för att möta konsumenternas efterfrågan av nya produkter.”

Larsviken är ett litet lantbruk, med dagens mått mätt, som brukar cirka 70 hektar åkermark. Då jordarna runtomkring gården är sandiga lämpar de sig väl för odling av potatis och rotfrukter – palsternacka, persiljerot och rödbeta.

En grundförutsättning för vårt företag är att allt vi odlar och producerar ska ske så som möjligt naturligt och med minsta möjliga miljöpåverkan. Vi är väl medvetna om att jorden vi brukar är ett lån från våra barn, och vi måste vårda och förvalta det lånet på bästa sätt.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potatis är vår passion!

Vi odlar en stor mängd olika sorters potatis och provar ständigt nya och gamla sorter för att hitta de som passar bäst att odla på våra jordar. På Larsviken vårdar vi stolt en potatissamling med omkring 550 olika sorter, där nya spännande sorter samsas om platsen med riktigt gamla rariteter.

Om våren varit givande börjar vi skörda de allra första och tidigaste färskpotatisarna i början av juni. Under sommaren fortsätter vi sedan skörda olika sorters sommarpotatis. Till hösten plockar vi upp de olika höstsorterna som vi sedan lagrar in och säljer av under resten av året, både i vår egen gårdsbutik men även till restauranger och andra butiker. Totalt har vi mellan 25-40 olika sorters potatis som efterträder/byter av varandra under året.

På gården finns också ett gäng nötkreatur och under sommarmånaderna har vi även utegrisar. Vi på Larsviken tror nämligen på kretslopp! De rotfrukter och potatisar som sorteras bort på grund av skönhetsfel får nötkreaturen och utegrisarna njuta av. Grisarna får även njuta av bortsorterade chips från gårdens Chipseri, där rapsoljan som chipsen är friterade i gör köttet smakrikare.

Larsviken certifierar både lantbruket och chipsproduktionen med kvalitetscertifieringen Svenskt Sigill. Utifrån de omfattande produktionskriterierna som säkrar hög livsmedelssäkerhet, god djuromsorg och ökad miljöhänsyn sker även kontroller av en oberoende tredje part. Målet för Svenskt Sigill är en etisk, ekologisk och ekonomisk hållbar produktion vilket även vi på Larsviken instämmer i. Hör av er till oss på Larsviken eller titta gärna in på Svenskt Sigills hemsida för mer information.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA