Lantbruk

Larsviken är ett litet lantbruk, med dagens mått mätt, som brukar cirka 90 hektar åkermark. Grundförutsättningen för vårt företag är att allt vi odlar och producerar ska ske så naturligt som möjligt och med minsta möjliga miljöpåverkan. Vi är väl medvetna om att jorden vi brukar är ett lån från våra barn, och vi måste vårda och förvalta det lånet på allra bästa sätt.

Potatis – vår passion

Vi älskar potatis! Potatis är så mycket mer än fast och mjölig, och vårt mål är att fler ska förstå möjligheterna i denna fantastiska knöl. Vi odlar en stor mängd olika sorters potatis och provar ständigt nya och gamla sorter för att hitta de som passar bäst att odla på våra jordar. 

Om våren varit givande börjar vi skörda de allra första färskpotatisarna i början av juni. Under sommaren fortsätter vi sedan skörda olika sorters sommarpotatis. Till hösten plockar vi upp de olika höstsorterna som vi sedan lagrar in och säljer av under resten av året. Totalt har vi mellan 25-40 olika sorters potatis som byter av varandra under året.

Nötkött från gräsbetande och välmående djur

Våra djur är en mycket viktig del i gårdens kretslopp, då de äter frånsorterade potatis, rotfrukter och grönsaker och frukt från gårdsbutiken. Vi låter djurens tillväxt ta tid och djuren lever så nära sin naturliga miljö som möjligt. Det innebär att de har möjlighet att gå ut året runt och beta fritt, vilket gör att djuren rör sig och köttet blir extra smakrikt och mört. De tillåts växa långsamt och i sin egen takt eftersom de inte serveras kraftfoder. Larsvikens nötkött är naturligt fritt från antibiotika och mediciner. När djuren har gott om utrymme och får frisk luft så trivs de, mår bra och håller sig friska. Karin och Nils har daglig kontakt med djuren och känner till varje djurs egenheter. Vi har anpassat antalet djur efter gårdens storlek så att de blir en tillgång i gårdens kretslopp och inte en belastning.

”Vi tittar till djuren fler gånger om dagen, det gör att vi lär känna varje djur och dess egenheter. Vårt mål är att djuren ska må riktigt bra och att de ska bidra till gårdens kretslopp.”

Nils, 8:e generationen lantbrukare